UA
  • RU
  • UA
  • RU
  • UA
Корзина

Ваша корзина порожня!

Класифікація респіраторів
Класифікація респіраторів

Класифікація респіраторів

Респіратор – це засіб індивідуального захисту органів дихання. Респіратори   є полегшеним засобом захисту   органів дихання від   шкідливих   газів,   парів,     аерозолів     і     пилу.   Основне завдання респіратора - це поставка очищеного повітря, придатного для людини. Респіратор відмінно зарекомендував себе, як надійний засіб захисту органів дихання, і зараз важко уявити собі роботу в складних умовах, з підвищеним ризиком для здоров'я людини, без використання індивідуальних засобів захисту: спецодягу, робочого взуття, в тому числі і респіратора.

Сфера застосування респіраторів також обширна, як кількість ситуацій, в яких може знадобитися це фільтруючий пристрій. Так виділяють індустріальні респіратори, які використовуються на виробництвах. Так само поширена різновид військових респіраторів. Для медичної галузі виробляються медичні респіратори, спеціалізацією яких може бути, наприклад, захист від грипу або від провокаторів алергії.

Сама найпростіша різновид респіратора -   ватно-марлева пов'язка від бактерій, пилу. Природно, вона не може стати надійною захистом в умовах сильної запиленості. Респіратори, не забезпечені клапанами, розраховані на навантаження у вигляді концентрованої запиленості в середньому до 100 мг/м3. Респіратори, оснащені фільтрами, можуть використовуватися для захисту від високодисперсних аерозолів, концентрація яких може досягати до 400 мг/м3.

Очищення вдихуваного повітря від парогазообразних домішок здійснюється за рахунок фізико-хімічних процесів (адсорбції,   хемосорбції,   каталізу),   а від аерозольних домішок - шляхом фільтрації через волокнисті матеріали.

Респіратори володіють малим опором диханню і малою вагою, що є їх основними достоїнствами. Це подовжує час знаходження в респіраторі і зменшує тиск на лицьову частину. Однак забороняється їх застосування для захисту від високотоксичних речовин типу синильної кислоти і ін., а також від речовин, які можуть проникнути в організм через неушкоджену шкіру. В цьому випадку необхідно використовувати протигаз, або протигаз в комплексі з захисними костюмами, наприклад.

Респіратори класифікуються за призначенням, пристрою, терміну служби і за типом механізму захисту від шкідливих домішок.  

За призначенням Респіратори підрозділяються на:

1. Протипилові   респіратори захищають   органи   дихання   від   аерозолів   різних видів.   В   Як   фільтрів   в   протипилових     респіраторах     використовують тонковолокнисті   фільтрувальні     матеріали.     Найбільше     поширення набули полімерні фільтрувальні матеріали   типу   ФП   (Фільтр   Петрянова), завдяки   їх   високою     еластичності,     механічної     міцності,     великий Пилеемкость, а, головне, через високі фільтруючих властивостей.

2. Протигазові   респіратори застосовується для захисту від парів хлор і фосфорорганічних сполук, а також від парів органічного походження - ацетону, гасу, бензину, спиртів і т. п. Ці ж дії є показанням для використання патрона респіратора марки А. Патрон марки В і газопилезащитниє респіратори успішно справляються з атаками кислих газів, при використанні патрона марки Г – з парами ртуті, з маркою КД з впливом сірководню і аміаку.

3. Газо-пилозахисні респіратори захищають від газів, парів і аерозолів   при   одночасному їх присутності в повітрі. Важливою відмінною & nbsp; здатністю & nbsp; матеріалів   ФП,   виготовлених   зперхлорвініла   і   інших   полімерів,   володіють   ізоляційними   властивостями, є   то,   що   вони   несуть   електростатичні   заряди,   які & nbsp;   різко підвищують ефективність уловлювання аерозолів і пилу.

По пристрою Респіратори діляться на два типи:

1. До першого відноситься конструкція у вигляді напівмаски, на лицьовій частині якої розміщують фільтруючий елемент.

Система фільтрів напівмаска респіратора буває різної конструкції. Так виділяють респіратори з напівмаскою конверторного типу, формування напівмаскою, неформованой фільтрує напівмаскою. Респіратори, які представляють різновид фільтруючої напівмаски, ділять на три класи захисту. До першого класу (FFp 1) відносять респіратори з можливістю очищення до 4 ПКД, до другого (FFp 2) – до 12 ПКД, представниками третього класу (FFp 3) є фільтруючі напівмаски до 50 ПКД.

2. Другий тип респіратора представляє собою полумаску, яка забезпечується дихальними клапанами і фільтрує конструкцією, сорбенти і фільтри який періодично змінюються.

Залежно від терміну служби Респіратори можуть бути:

1. Одноразового застосування, які після   відпрацювання   непридатні   для   подальшого   використання.     Одноразові респіратори зазвичай протипилові.

2. Багаторазового використання. У респіраторах багаторазового застосування передбачена заміна фільтрів. РПГ-67     має     кілька     марок,       які відповідають   марці   фільтруючого     патрона. В     свою     чергу     патрони розрізняються по   складом   поглиначів.   В   центрі   кришки   патрона   нанесено маркування.

За типом механізму захисту Респіратори бувають:

1. Фільтруючі, в яких повітря проходить через спеціальний шар – фільтр, очищаючись від шкідливих домішок. Фільтри бувають різними і відрізняються по ефективності при певному розмірі частинок забруднювача. В інструкції до респіратора обов'язково вказується, який мінімальний розмір часток їм вловлюється, а також на роботу в яких умовах розрахований респіратор. Наприклад, при взаємодії з фарбами, лаками та емалями слід користуватися фільтрами, призначеними для захисту від парів фарби. Для запобігання органів дихання від димів або пилу, вихлопних газів – іншими, спеціальними.

2. З подачею повітря, він подається або від індивідуального (автономного) балона, або від спеціального патрона, де повітря проводиться за рахунок хімічної реакції. їх захисні властивості додатково посилюються за рахунок створення невеликого підпору повітря під маскою. Такі апарати застосовуються в разі необхідності виходу або входу в зону небезпечного забруднення.

Існують ще й комбіновані моделі респіраторів, які можуть працювати як в режимі фільтрації, так і в режимі використання подачі повітря.

Як правильно підібрати респіратор

Підбір респіратора за розміром здійснюється за результатами вимірювання висоти обличчя (відстань між точкою найбільшого поглиблення перенісся і найнижчою точкою підборіддя).

Правила примірки респіратора:

— вийняти респіратор з пакета і ретельно оглянути його на предмет справності;
— надіти респіратор на обличчя так, щоб підборіддя і ніс розмістилися всередині нього;
— одна не розтягується тасьма оголовья повинна проходити через тім'яну область;
— інша, що не розтягується тасьма & mdash; через потиличну частину;
— відрегулювати за допомогою пряжок натяг тесемок;
— притиснути кінці носового затиску до носа, не надто обтиску його;
— перевірити щільність прилягання напівмаски до обличчя, для чого щільно закрити долонею отвір видихательного клапана і зробити легкий видих; якщо при цьому по лінії прилягання напівмаски до обличчя повітря з-під маски не виходить, а вона лише злегка роздувається, значить, респіратор герметичний і маска прилягає добре; якщо повітря виходить в області крил носа & mdash; трохи сильніше обжимають кінці носового затиску;
— якщо респіратор не герметичний, його замінюють після уточнення розміру (Можливо, він визначений неточно);
— після перевірки респіратор укладають в пакет і зберігають у відділенні протигазової сумки під лицьовою частиною протигаза.
Герметизацію ЗІЗОД можуть порушити   окуляри, борода і вуса.

При користуванні респіратором необхідно періодично перевіряти щільність прилягання напівмаски до обличчя. Під напівмаскою респіратора може накопичуватися волога. Вона видаляється через видихальний клапан при нагинанні голови. якщо вологи накопичилося багато і обстановка дозволяє, можна зняти респіратор на 1-2 хвилини, вилити вологу і протерти його зсередини.

 

Зворотній зв'язок
Додати коментар
Підписатися на новини та акції
Зворотній зв'язок
Введіть свої контактні дані і наш менеджер зв'яжется з вами найближчим часом.
Під замовлення
Введіть свої контактні дані і наш менеджер зв'яжется з вами найближчим часом.
Text thanks success
Text thanks success
Text thanks success